Nauti esityksistä Valkeakosken kaupunginteatterissa ja kesäteatterissa. Koe nykytaidetta ja kartanokulttuuria Voipaalan taidekeskuksessa. Sukella keskelle Suomen taiteen kultakautta ja koe Suomen hauskin museo Visavuoressa. Kohtaa historiaa ja elämyksiä Myllysaaren museossa, Suomen ainoassa jalkapallomuseossa sekä Kauppilanmäen museoalueella. Anna Valkeakosken valloittaa sinut!
Kulttuuri ja nähtävyydet
Haluatko kokea ja kohdata kulttuurielämyksiä, yllätyksiä sekä nähdä historiallisia paikkoja? Viihdy Valkeakosken monipuolisessa tarjonnassa.
Kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljee- ja kotimuseo sekä Kari-paviljonki, jossa on esillä vaihtuvia näyttelyjä sekä Kari Suomalaisen pilapiirroksia.
Kuvanveistäjä Emil Wikström (1864-1942) rakensi uniikin hirsilinnan, Visavuoren, Sääksmäelle 1900-luvun alussa. Museoidussa Visavuoressa pääset kurkistamaan kansallisromanttisen kauden taiteilijaelämään ja tunnettuihin veistoksiin. Visavuoren arkkitehtuuri on vaikuttavaa ja ihastusta herättää mm. talon erikoisuus tähtitorni. Lisäksi huvilan entisöity pihapuutarha on jo itsessään nähtävyys. Visavuoressa on erillinen Kari-paviljonki, jossa on esillä koko maan tunnetuimman pilapiirtäjän taiteilija Kari Suomalaisen (1920-1999) näyttely. Kari Suomalainen oli Emil Wikströmin tyttärenpoika.
Visavuoren ateljeerakennuksen vanhassa valimossa on tunnelmallinen kahvila. Kahvilassa on tarjolla monipuolinen valikoima maukkaita itseleivottuja kahvilatuotteita. Herkut voi nauttia myös ulkona upean puutarhan ympäröimänä Vanajaveden maisemaa ihaillen. Visavuoreen voi saapua myös vesitse veneellä tai laivalla Hämeenlinnasta tai Tampereelta.
Visavuori on avoinna tilauksesta 1.1.-28.2.2024. Maaliskuusta alkaen normaalit aukioloajat, katso Visavuoren nettisivuilta. Kahvila on avoinna kesäisin, muulloin tilauksesta. Museoon pääsymaksu (museokortilla ilmaiseksi) ja kahvilaan vapaa pääsy.
Voipaalassa Rapolanharjun juurella on taidenäyttelyitä, tapahtumia, kartanokahvila, hyvänolon hoitoja, puoti, kudonta-asema, vuokrattavia tiloja ja barokkipuutarha.
Voipaalan taidekeskus Rapolan linnavuoren juurella elää ja hengittää vahvasti nykyistä ja mennyttä maailmaa. Voipaala on kohtaamispaikka historian, taiteen, tapahtumien ja hyvinvoinnin ystäville. Alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka, joka mainitaan jo 1340 paavin pannakirjeessä.
Voipaala hurmaa monipuolisuudellaan. Taidekeskus esittää korkeatasoista nykytaidetta ympäri vuoden. Voit nauttia herkuista tunnelmallisessa kartanokahvilassa ja luonnosta Rapolan linnavuorella, jonne vie polku Voipaalan pihasta. Voipaalan hienon 1700-luvun barokkivaikutteisen puutarhan on sanottu olevan Hämeen Versailles pienoiskoossa. Voipaalan taidekeskukseen pääsee nyt myös museokortilla.
Myllysaaren museo sijaitsee upeassa punatiilisessä vanhassa tehdasrakennuksessa kaupungin keskustassa. Tee aikamatka Myllysaaressa kauniissa kanavamiljöössä.
Myllysaari oli alkujaan saari, jossa koski pyöritti vesimyllyjä jo keskiajalla. Myöhemmin paikalle nousi punatiiliset tehdasrakennukset, joissa yhdessä toimii nykyään Myllysaaren museo ja Suomen Jalkapallomuseo.
Myllysaaren museon perusnäyttely Vana kertoo Valkeakosken ja Sääksmäen seudun historiasta. Lisäksi museossa järjestetään vuosittain useita vaihtuvia näyttelyitä. Museon erikoisuuksiin kuuluu Yhtyneiden toimitusjohtajan Juuso Waldenin kaupunkiin hankkima aito, harvinainen venetsialainen gondoli. Myllysaaren museoon ja Suomen Jalkapallomuseoon on vapaa pääsy, voit kuitenkin näyttää kassalla museokorttia ja kortin voi myös uusia kassalla.
Suomen ainoa jalkapallomuseo on suomalaiseen jalkapalloiluun keskittynyt erikoismuseo, joka sijaitsee Myllysaaren museon kolmannessa kerroksessa.
Museon esineet, valokuvat, tarinat ja videot kertovat lajin kehityksestä. Kokoelman helminä tuikkivat sadan vuoden takaiset mestaruuspokaalit ja suomalaisten tähtipelaajien palkinnot, varusteet ja pelipaidat. Näyttelystä löydät myös suomalaisille jalkapallolegendoille omistetun Hall of Fame -kunniagallerian.
Suomen Jalkapallomuseo noudattaa Myllysaaren museon aukioloaikoja ja museoon on vapaa pääsy.
Museoalue esittelee paperitehtaan työläisten asunto-oloja v. 1870-1920.
Alueella on viisi asuinrakennusta, jotka kuvaavat paperityöläisten asunto-oloja 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkupuolelle. Lisäksi siellä on työväentalo, savusauna ja aitta. Piha-alue on viihtyisä yleinen puisto, jossa voit viettää aikaasi. Kauppilanmäen museoalueella järjestetään tapahtumia kuten teatteri-iltoja, käsityöläismarkkinat ja vaihtuvia näyttelyitä.
Valkeakosken kaupunginteatteri on erinomaisen vireä ja suurten tunteiden näyttämö, jossa nähdään huippuesityksiä omien ja vierailevien esiintyjien voimin.
Kauniissa 850-paikkaisessa kesäteatterissa Mallasveden rannalla järjestetään teatteriesityksiä, yhteislauluja, ilmaiskonsertteja ja muita tapahtumia. Katetussa katsomossa ei pieni kesäsade haittaa ja istuimetkin ovat selkänojalliset.
Suomen kesäteatteri esittää kesäisin laadukkaita huippuesiintyjien tähdittämiä musikaaleja. Lue lisää Suomen kesäteatterin esityksistä.
Yhteislauluiltoja, ilmaiskonsertteja ja muita tapahtumia kesäteatterilla järjestää Valkeakosken kaupungin kulttuuritoimisto yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Seuraa ajankohtaisia tapahtumia tapahtumakalenterista.
Metsäteatteri on uusi tunnelmallinen luonnonhelmassa Sääksmäen Reserviläisten alueella sijaitseva harrastajateatteri ja esiintymispaikka. Teatteri on rakennettu talkootyöllä ja se on upea taidonnäyte toimivasta vapaaehtoisesta yhteistyöstä. Metsäteatteri vihittiin käyttöön kesällä 2024 ja teatterilla järjestetään konsertteja, näytelmiä sekä erilaisia Metsäteatterin henkeen sopivia tapahtumia.
Teatterissa on tilaa 350-400 katsojalle. Istahda Metsäteatterin jykeville puisille selkänojallisille penkeille ja nauti elämyksistä luonnonhelmassa. Alueella on käytössä hyvät puitteet väliaikatarjoiluihin ja mm. esteetön kulku saniteettitiloihin. Teatterissa toimii iloinen harrastajateatteriryhmä, joka saa lisämaustetta artisti taivaan tähdistä. Metsäteatteri toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleeksi!
Rapolan linnavuori Sääksmäellä on Suomen suurin muinaislinna. Alueella on esihistoriallisen ajan asumusten jäännöksiä, kalmistoja, uhrikiviä sekä muinaispelto.
Rapolanharjun välittömässä läheisyydessä sijaitsevat keskiajalta peräisin olevat Sääksmäen kirkko sekä Voipaalan ja Rapolan kartanot. Yhdessä maiseman eri elementit muodostavat kerroksellisen kulttuurikokonaisuuden esihistoriasta nykypäivään.
Harjualueen ympäristössä kulkee opastettuja reittejä, joita seuraamalla saa käsityksen siitä, mitä kaikkea kiehtovaa Rapolan esihistorialliseen kulttuuriperintöön kuuluukaan.
Rapolanharjun maksuttomat sunnuntaiset yleisöopastukset järjestetään jälleen kesällä 2025. Kierrokset lähtevät klo 15 Voipaalan taidekeskuksen päärakennuksen edestä 2.6.-31.8. (pois lukien juhannussunnuntai 22.6.).
Tunnelmallinen ja kaunis harmaakivikirkko sijaitsee Sääksmäen upeassa kulttuurimaisemassa. Kesäisin kirkko toimii tiekirkkona.
Nykyinen harmaakivikirkko on rakennettu vuosien 1480-1510 välisenä aikana, todennäköisesti vuoden 1500 paikkeilla. Kirkko paloi vuonna 1929 ja vuosina 1932-33 kirkko rakennettiin uudelleen. Keskiajalla kirkossa tiedetään olleen runsaasti arvokkaita veistoksia, joista nykyisin on jäljellä kaksi. Seinämaalauksista on säilynyt vain vihkiristi, jonka mukaan kirkon seiniä nykyisin koristavat vihkiristit on maalattu. Uudelleen rakennetun kirkon katto- ja seinämaalaukset ovat sääksmäkeläisen taiteilijan Kalle Carlstedtin käsialaa.
Sääksmäen kirkko toimii tiekirkkona, joten ohikulkijan on helppo hiljentyä kauniissa ja tunnelmallisessa Sääksmäen kivikirkossa.
Puutarhakahvila Tervapääsky on kesälomalaisten ja matkailijan tukikohta Sääksmäen kirkon lähellä kulttuurimaisemassa.
Puutarhakahvila Tervapääsky tarjoaa mieleenpainuvia aistielämyksiä kesäisin. Itse leivottuja maukkaita herkkuja voi nauttia entisöidyssä kansallisromanttisessa rakennuksessa ja historiallisessa puutarhassa kukkien keskellä.
Kahvila toimii kaksikerroksisessa Lars Sonckin suunnittelemassa hirsirakennuksessa, joka on rakennettu vuosina 1912–1913. Valtakunnallisesti merkittävien kulttuurihistoriallisten rakennusten luettelossa talo on nimellä Renvallin huvila. Talon rakennutti turkulainen filosofian tohtori, tulisieluinen itsenäisyysmies, merkittävä luonnonsuojelija ja sotaretken johtaja Thorsten Renvall (1868 – 1927). Siinä on asunut myöhemmin mm. taiteilija Mikko Oinonen sekä sota-aikana taloa asuttivat evakot. Nykyiset omistajat Kari ja Liisa Niinikangas ostivat talon 2001 ja entisöivät huvilan sekä puutarhaa.
Puutarhakahvila Tervapääsky on todellinen elämys ja hurmaa sekä pöytiin tarjoilullaan, palvelullaan että puutarhan tuoksulla. Kahvilassa mieli lepää ja ihailtavaa puutarhassa riittää pidempäänkin. Kasvit puutarhassa on kivasti nimetty, joten upeisiin kukkiin pääsee samalla tutustumaan paremmin.