Yksinkertaisin tapa säästää kodin lämmitykseen käytettävää energiaa ja lämmityskuluja on laskea sisälämpötilaa. Lämmitykseen tarvittavaan energiamäärään vaikuttavat myös ulkolämpötila ja lämmityskauden pituus. Suositeltu sisälämpötila oleskelutiloihin on noin 20–21˚C. Makuuhuoneissa lämpötila voi hyvin olla tätä alhaisempi, noin 18-20˚C. Tällaisissa lämpötiloissa vireystila säilyy hyvänä ja sisäilman laatu on parempi. Myös ikkunoiden ja ovien riittävästä tiivistyksestä huolehtiminen on tärkeää, sillä vetoisuus lisää energiahukkaa ja alentaa viihtyisyyttä.
Ympäristön kannalta on suositeltavaa valita uusiutuvaa energiaa käyttävä lämmitysratkaisu.
Toimia rakennusten energian säästämiseksi ja ilmastovaikutusten pienentämiseksi:
- Sähkö- tai öljylämmityksen vaihtaminen esim. maalämpöön.
- Ilmalämpöpumpun asennus täydentämään sähkölämmitystä.
- Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän säätö.
- Vedenkulutuksen vähentäminen.
- Jos käytät koneellista jäähdytystä, muista laitteiden käyttö kohdennetusti ja vain sen aikaa, että toivottu lämpötila on saavutettu.
- Lämmön talteenotto.
- Ikkunoiden ja ovien tiivistys.
- Kattorakenteen lisäeristys.
- Yksi aste huonelämpötilassa vastaa viittä prosenttia lämmityskuluissa.
- Käytä kesällä viilennykseen verhoja ja kaihtimia.
- Vastaavasti ota muina vuodenaikoina lämpöhyöty talteen päästämällä auringonvalo sisään.
- Tuuleta yön ja aamun viileämpinä tunteina.
Tietoa rakennusten energiansäästötoimenpiteistä:
Ilmasto-opas: Lämmitys kuluttaa energiaa
Energiatehokas koti: Uusiutuvan energian lämmitysmuodot
Energia-avustus
Asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin voi hakea energia-avustusta. Avustusta voi saada kaikenikäisiin rakennuksiin eikä se ole tulosidonnaista. Avustuksen myöntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, joka myös neuvoo avustusten hakemisessa.
Pienempiin energiatehokkuusremontteihin voi hyödyntää kotitalousvähennystä työkustannusten osalta. Verottajan ohjeistuksen mukaan energia-avustuksen saanut kotitalous ei voi saada kotitalousvähennystä samaan hankkeeseen.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n avustukset
Öljylämmityksen vaihtaminen
Pientalossa asuvalle tarjotaan kolmea vaihtoehtoista tukea öljylämmityksen vaihtamiseen puhtaampaan ja kotimaiseen energiavaihtoehtoon. Aran myöntämien energia-avustusten lisäksi ELY-keskuksilla on tarjolla oma, juuri öljylämmityksestä luopumiseen kohdennettu tuki. Lisäksi öljylämmityksestä luopujille on kohdistettu merkittävä korotus kotitalousvähennykseen tuleville vuosille. Öljylämmityksen vaihtaminen esimerkiksi ilmavesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön kannattaakin tehdä juuri nyt.
Lisätietoa öljylämmityksen vaihtamisesta
Sähkösopimus
Ostamalla alkuperämerkittyä ja uusiutuvaa sähköä jokainen kotitalous voi pienentää energiankulutuksensa kasvihuonekaasupäästöjä. Useat energiayhtiöt tarjoavat uusiutuviin energianlähteisiin perustuvia sähkösopimuksia. Pörssisähkön valinta on myös erinomainen ratkaisu ympäristön kannalta. Sähköä on järkevintä käyttää silloin kun se on tuntihinnaltaan edullista ja sitä tuotetaan Suomessa paljon sekä vähäpäästöisesti. Esimerkiksi omavoiman sähkösopimuksilla Priima-pörssisähkö ja yrityksille tarkoitettu Priimaplus-sähkö on mahdollista päivittää uusiutuvasti tuotetuiksi alkuperälisämaksun avulla.
Tietoa Omavoiman uusiutuvan energian alkuperästä
Omavoiman Priima-pörssisähkö
Sähkölaitteet ja valaistus
Sähkölaitteiden ja valaistuksen osuus kaikesta asumisen energiankäytöstä on lähes 13 prosenttia. Valmiustilaan jätettyjen laitteiden (tietokoneet, televisiot) osuus kodin sähkönkulutuksesta voi olla merkittävä. Valaistuksen ja sähkölaitteiden tuottamia kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää energiatehokkaammilla laitteilla, energiaa säästävillä käyttötavoilla sekä käyttämällä uusiutuvaa sähköä.
Sähkönsäätövinkkejä löydät Kestävät arjen valinnat- osiosta.
Vesi
Huomattava osa asumisen energiasta kuluu käyttöveden lämmittämiseen. Säästämällä lämmintä vettä säästää myös energiaa.
Kerrostaloasukas kuluttaa Suomessa keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa, kun hyvänä tavoitteena kohtuullisesta vedenkulutuksesta pidetään 100–120 litraa asukasta kohti. Lämpimän veden osuus on kotitalousvedestä keskimäärin 40 prosenttia. Erot kotitalouksien välillä ovat vedenkulutuksessa suuret, mikä johtuu muun muassa elämänvaiheesta, käyttötottumuksista ja kotona vietetystä ajasta.
Tiesitkö, että kahdeksan minuutin suihku joka päivä maksaa sinulle vuodessa noin 300 euroa. Lue lisää Sitran suihkuhaasteesta.
Pienesti tiputtava hana tuo vuositasolla noin 100 euron kustannukset. Sen sijaan uusi tiiviste hanaan kustantaa muutaman euron. Vuotava wc- istuin voi puolestaan aiheuttaa jo yli 1000 euron kustannukset.
Energiatehokas koti: energiatehokas veden käyttö