Kuvataidekoulun opetus on monipuolista. Opinnoissa tutustutaan taiteeseen ja löydetään itselle merkityksellisiä tapoja ilmaista itseä kuvallisin keinoin.
Kuvataideopetuksen keskiössä on oppilaan oma kuvallinen työskentely ja hänen kuvailmaisullisten taitojensa kokonaisvaltainen kehittäminen. Opintojen aikana oppilaille tarjotaan monipuolisesti erilaisia kuvantekemisen tapoja ja välineitä itsensä ilmaisemiseen ja luovaan työskentelyyn.
Opetuksessa voi tutustua monin eri tavoin mm:
- piirustukseen ja maalaukseen
- kuvanveistoon ja rakenteluun
- keramiikkaan ja muotoiluun
- grafiikkaan ja tekstiilitaiteeseen
- valokuvaan, sarjakuvaan ja digitaaliseen piirtämiseen
- elokuvaan, animaatioon ja videoon
- kuvamediaan, taidehistoriaan, nykytaiteeseen, taidenäyttelyihin ja taiteilijoihin
- arkkitehtuuriin, rakennettuun lähiympäristöön ja luontoon
- ympäristötaiteeseen ja installaatioiden tekemiseen
- uuteen ja ennennäkemättömään.
Kuvataiteen opinnoissa oppilaita kannustetaan havaintojen tekoon, mielikuvituksen käyttöön sekä tutkivaan ja kokeilevaan oppimiseen. Oppilas oppii ilmaisemaan havaintojaan, elämyksiään, tunteitaan, ajatuksiaan, mielipiteitään ja näkemyksiään visuaalisesti. Opetuksessa tutkitaan kuvan kieltä ja kuvan merkitysten rakentumista.
Laajan oppimäärän tehtävänä on tukea oppilaan kasvua, itsetuntemusta ja kulttuurista osaamista kuvataiteen keinoin. Opetus vahvistaa oppilaan kokemusta itsestään visuaalisen kulttuurin aktiivisena toimijana sekä luovana ja vastuullisena yhteisön jäsenenä.
Emilin kuvataiteen laaja opetussuunnitelma_1.8.2018 (pdf)
Opintojen laskennallinen laajuus on 1300 oppituntia. Laaja oppimäärä tarjoaa mahdollisuuden pitkäjänteiseen taiteen opiskeluun ja antaa valmiuksia alan ammattiopintoihin ja elinikäiseen harrastamiseen.
Opetus etenee vaihe vaiheelta: valmentavasta opetuksesta perusopetukseen ja lopulta syventäviin opintoihin ja lopputyön tekemiseen. Oppilaan iän myötä opintokertojen kesto pitenee ja tehtävät muuttuvat vaativammiksi.