Monet Emilin projektit ovat liittyneet ympäristötaiteeseen, arkkitehtuuriin ja kestävään kehitykseen. Emilissä on toteutettu useita erilaisia Opetushallituksen tukemia pedagogisia kehittämishankkeita sekä paikallisia hankkeita kuten muraalimaalauksia eri kohteisiin.
Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin projektit
Kuvataide- ja käsityökoulussa erilaiset projektit ovat osa koulun toimintaa, joita toteutetaan eri yhteistyötahojen kanssa.
Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin 9-16-vuotiaiden oppilaiden teokset piristävät sähkökaappeja Valkeakoskella.
Teossarja muodostaa Taidepolun, joka kiertää keskustan alueella. Reitti kulkee Valkeakosken keskustan, Putaansillan, Apiankadun ja Kulttuurikeskus Luovan ympäristössä. Valkeakosken kaupunki on valaissut Taidepolun reitin tunnelmavaloilla, jotka ovat reitillä marraskuun 2024 loppuun saakka.
Sähkökaapeissa esillä oleva taide piristää katukuvaa ja tuottaa sekä iloa että hyvää mieltä kaupunkilaisille. Kuvituksia ja kuvakollaaseja on yhteensä 20 kaapissa. Taideteosten inspiraationa ovat olleet erilaiset eläimet. Teokset ovat valmistuneet syksyllä 2024.
Projekti on toteutettu yhteistyössä Valkeakosken Energian ja Valkeakosken Silkkipainon kanssa.
Kesällä 2024 Valkeakosken Talonäyttely-ympäristöä elävöitti Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin oppilaiden yhteisteosnimeltä Parviäly. Ympäristötaideteos koostui 150 keramiikkalinnusta, ja se oli esillä vapaaksi jääneellä nurmimaisella kulmatontilla.
Parviäly-teoksen keramiikkalintuja valmistettiin keväällä 2024 aikana useissa eri 5–15-vuotiaiden oppilaiden ryhmissä. Yhteisteoksen tekeminen osallistaa lapsia ja nuoria oman ympäristönsä vaikuttamiseen ja kasvattaa yhteisöllisyyden
tunnetta. Oma teos on osaltaan luomassa yhtä isompaa kokonaisuutta.
Emil toteutti Valkeakosken uimahallille Meren taika-muraalin syksyllä 2019. Muraali valmistui Emilin juhlavuoden kunniaksi.
(lisää kuvia ja tietoa tulossa)
Salvos on Opetushallituksen tukema Emilin koordinoima taiteen perusopetuksen kuvataidekoulujen arkkitehtuuri- ja ympäristökasvatuksen kehittämishanke, joka toteutettiin vuosina 2016-2018. Hankkeessa mukana olivat Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Valkeakoskelta, Lohjanseudun kuvataidekoulu, Lappeenrannan kuvataidekoulu sekä Taide- ja muotoilukoulu Taika Lahdesta. Hankkeen yhteistyökumppaneita toimivat Taiteen edistämiskeskus, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus ja Kuvataidekoulujen liitto. Salvos-hankkeen piirin kuului noin tuhat lasta ja nuorta.
Salvos-hanke tutki arkkitehtuuri- ja ympäristökasvatuksen rajapintoja kuvataiteen keinoin ja kuvataiteen opetussuunnitelman perusteiden uusien tavoitealueiden lähtökohdista, joita ovat taidesuhde, visuaalinen lukutaito sekä osallisuus ja vaikuttaminen. Hankkeessa tutkittiin arkkitehtuuri- ja ympäristökasvatuksen pedagogiikkaa, opetussisältöjä ja työtapoja osana kuvataiteen opetusta.
Salvos-hankkeesta voit lukea enemmän hankkeen omilta sivuilta: www.salvoshanke.wordpress.com
Hankkeella on myös omat Facebook -sivut, joilla on julkaistu lähes sata opettajien kirjoittamaa blogia arkkitehtuuri- ja ympäristökasvatuksesta.
Kuvagalleria