Oppiminen ja oppiaineet
Kielten opiskelu alkaa heti ensimmäisellä luokalla. Valkeakoskella perusopetuksessa kaikille yhteinen A1-kieli on englanti, ja kieltä opiskellaan yhden viikkotunnin ajan.
Neljänneltä vuosiluokalta lähtien oppilaille tarjotaan vapaaehtoisena vieraana kielenä saksaa tai ranskaa.
Vapaaehtoinen kieli voidaan lopettaa tai aloittaa vuosiluokan vaihtuessa.
Kuudennelta vuosiluokalta lähtien opetetaan ruotsin kieltä.
A2-kieli jatkuu vuosiluokalla 7 vapaaehtoisena kielenä ja vuosiluokilla 8-9 valinnaisaineena.
Valinnaisina vieraina kielinä tarjotaan kahdeksannelta vuosiluokalta lähtien saksaa, ranskaa ja venäjää.
Oppilas opiskelee katsomusaineena uskontoa tai elämänkatsomustietoa. Valkeakoskella järjestetään evankelisluterilaisen ja ortodoksisen uskonnon sekä elämänkatsomustiedon opetusta.
Katsomusaine määräytyy oppilaan väestörekisteriin merkityn uskontokunnan mukaan. Katsomusaine valitaan ensimmäiselle luokalle ilmoittautumisen yhteydessä. Oppilas osallistuu oman uskontokunnan mukaiseen opetukseen, jos opetusta järjestetään. Vaihtoehtoisesti oppilas voi osallistua evankelisluterilaisen uskonnon opetukseen.
Oppilaanohjauksen tehtävänä on edistää oppilaiden kasvua ja kehitystä siten, että jokainen oppilas pystyy kehittämään opiskeluvalmiuksiaan ja vuorovaikutustaitojaan sekä oppimaan elämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Oppilaanohjaus tukee oppilaita tekemään omiin valmiuksiinsa, arvoihinsa ja lähtökohtiinsa sekä kiinnostukseensa perustuvia arkielämää, opiskelua, jatko-opintoja sekä tulevaisuutta koskevia päätöksiä ja valintoja.
Päävastuu oppilaanohjauksesta 1. – 6. luokilla on luokanopettajalla, ja 7. – 9. luokilla oppilaanohjaajalla. Oppilaanohjaukseen osallistuvat kaikki koulun opettajat.
Painopisteenä on tukea joustavan perusopetuksen toimintaan valitun oppilaan opiskelumotivaatiota ja elämänhallintataitoja niin, että hän kykenisi saavuttamaan tasonsa mukaisen perusopetuksen päättötodistuksen, sijoittumaan sen avulla mieleiselleen alalle toisen asteen koulutuksen opintoihin ja selviytymään niistä.
Naakan koulussa ja Roukon yhtenäiskoulussa toimii joustavan perusopetuksen luokka. Opetus toteutetaan pääosin luokkamuotoisena 10 oppilaan perusopetusryhmässä, mutta sitä voidaan antaa osittain myös muun opetusryhmän yhteydessä. Lisäksi opetusta toteutetaan pienryhmämuotoisesti työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä. Toteutuksesta vastaa työpari, jonka muodostaa opettaja ja opetuksen järjestäjän nimeämä ohjaaja.
Molemmissa kouluissa joustavan perusopetuksen ryhmään haetaan kevätlukukauden aikana viimeistään huhtikuun loppuun mennessä. Hakemuksen saa omasta koulusta ja haun tulee olla kaikille oppilaille ja huoltajille julkinen.
Joustavaan opetukseen voivat hakea kaikki vuosiluokilla 7-8 opiskelevat oppilaat tai heidän huoltajansa. Vuosiluokka ei ole valintaperuste, mutta kahden tasavertaisen hakijan ollessa kyseessä, voidaan suosia päättöluokan aloittavaa oppilasta.
Valkeakoskelaiset kutsuvat itseään kotoisasti koskilaisiksi. Koskin kulttuuripolulla jokainen voi kasvaa kotiseutunsa kulttuuriin ja historiaan aina päiväkodista peruskoulun loppuun asti.
Kulttuuripolun ohjelman suunnittelevat ja tuottavat Valkeakosken sivistystoimi, koulutoimi ja nuoriso- ja liikuntatoimi sekä Visavuoren museosäätiö yhdessä opettajien ja kulttuurioppilaitosten sekä urheiluseurojen kanssa.
Kulttuuripolku on Valkeakosken kaupungin kulttuurikasvatusohjelma, joka on osa päiväkotien ja koulujen opetussuunnitelmaa.
Kulttuuripolulla:
- opitaan erilaisissa ympäristöissä
- tutustutaan eri taiteen aloihin
- työskennellään taiteen ammattilaisten kanssa.
Koulujen polku
1. luokat
- Oma kirjastokortti. Tietolan oppilaat käyvät pääkirjastossa ja muut ekaluokkalaiset käyvät kirjastoauto Wallessa. He opettelevat kirjastonkäytön alkeita henkilökunnan opastuksella ja saavat omat kirjastokortit. kirjasto@valkeakoski.fi
- Tanssityöpaja, järjestäjänä Valkeakosken Tanssiopisto. sinikka.saarela@valkeakoski.fi.
2. luokat
- Kirjastovierailu. Oppilaat käyvät kirjastossa ja tekevät helppoja hakutehtäviä. kirjasto@valkeakoski.fi.
- Kuvataiteen työpaja, järjestäjänä Kuvataide- ja käsityökoulu Emil. miia.anakkala@edu.valkeakoski.fi.
3. luokat
- Kirjailijavierailu. Oppilaat osallistuvat kirjaston järjestämään kirjailija- tai kuvittajavierailuun. kirjasto@valkeakoski.fi.
- Soitinesittelykonsertti, järjestäjänä Valkeakosken musiikkiopisto. musiikkiopisto@valkeakoski.fi.
- Muuttuva maisema -opastus Myllysaaren museossa. Kuuluu Vesien Valkeakoski -kokonaisuuteen. myllysaari@valkeakoski.fi.
4. luokat
- Tiedonhakuharjoitus. Oppilaat tekevät vaellustehtäviä kirjastossa harjoitellen tiedonhakua hyllyistä, lehdistä, Piki-verkkokirjastosta ja Internetistä. kirjasto@valkeakoski.fi.
- Elokuvanäytös. Oppilaat osallistuvat elokuvanäytökseen, esim. Koulukino. Kino-Sampo.
5. luokat
- Vanhojen tanssinäytös Valkeakosken Tietotien lukiossa.
- Rautakausiretki Rapolanharjulle, järjestäjänä Valkeakosken Teatteriopisto. sinikka.saarela@valkeakoski.fi.
- Lisäksi 5. luokille: Työpaja Elettiinpä ennenkin. Vapaaehtoinen. Kauppilanmäen museo.
6. luokat
- Teatterinäytös. Oppilaat osallistuvat Valkeakosken Teatteriopiston oppilaiden esittämään näytelmään. sinikka.saarela@valkeakoski.fi.
- Koulukonsertti, järjestäjänä Valkeakosken musiikkiopisto. musiikkiopisto@valkeakoski.fi.
- Iso askel. Nuorisotoimi. nuorisotoimisto@valkeakoski.fi.
- Lisäksi 6. luokille: Työpaja Puusta pitkälle. Vapaaehtoinen. Kauppilanmäen museo.
7. luokat
- Tiedonhakuharjoitus. Oppilaat tekevät vaellustehtäviä pääkirjastossa harjoitellen tiedonhakua hyllyistä, lehdistä, Piki-verkkokirjastosta ja Internetistä. kirjasto@valkeakoski.fi.
- Kuvataideopetuksessa näyttelykäynti Voipaalan taidekeskukseen ja mahdollisuuksien mukaan taiteilijavierailu. voipaala@valkeakoski.fi
- Työpaja Valkeakosken teollistuminen, Myllysaaren museo. myllysaari@valkeakoski.fi.
- Tutustuminen Visavuoren museoon. visavuori@valkeakoski.fi.
8. luokat
- Kirjailijavierailu. Oppilaat osallistuvat kirjaston järjestämään kirjailijavierailuun. kirjasto@valkeakoski.fi.
9. luokat
- Tiedonhakukoulutus. Oppilaat harjoittelevat kaunokirjallisuuteen liittyvää tiedonhankintaa kirjastossa: suunnittelu, erityyppiset lähteet, lähteiden luotettavuuden arviointi. kirjasto@valkeakoski.fi.
Lisäohjelmaa kaikille:
- Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely Voipaalan taidekeskuksessa, huhti-toukokuu. Yli kolmensadan oppilaan työt esillä.
Osana koulutyötä oppilaat saavat kokemuksia työstä, eri ammateista ja toisten hyväksi toimimisesta. Tällaista voi olla esimerkiksi koulun sisäinen työharjoittelu, yhteistyöhankkeet lähellä toimivien yritysten ja järjestöjen kanssa, tai tukioppilaana toimiminen. Oppilaita kannustetaan aloitteellisuuteen ja yritteliäisyyteen ja ohjataan näkemään työn ja yrittäjyyden merkitys elämässä ja yhteiskunnassa.
Kaikki Valkeakosken oppilaat osallistuvat Pirkanmaan yrityskylävierailulle osana yrittäjyyskasvatusta.
Aiheeseen liittyvät
Koskin kulttuuripolku ›
Valkeakoskelaiset kutsuvat itseään kotoisasti koskilaisiksi. Koskin kulttuuripolulla jokainen voi kasvaa kotiseutunsa kulttuuriin ja historiaan aina päiväkodista peruskoulun loppuun asti.