Myllysaaren museo, lapsi ja Sääksmäen silta.

Kotiseutupäivät 2025

Valkeakoskella järjestetään Valtakunnalliset Kotiseutupäivät 15.-17.8.2025.

Kotiseutupäivien tavoitteena on vahvistaa paikallisten myönteistä identiteettiä ja paikallistunnetta sekä tehdä paikkakuntaa valtakunnallisesti tunnetuksi. Kolmen päivän aikana järjestetään monipuolista ohjelmaa ympäri Valkeakoskea ja Sääksmäkeä, joka toivottavasti tavoittaa paikalliset, lähikuntien asukkaat sekä muualta tulevat matkailijat. Lisäksi tapahtuma kokoaa yhteen valtakunnallisesti kotiseutu- ja kulttuuriperintöasioiden parissa työskentelevät ammattilaiset ja harrastajat.

Valkeakoskella on järjestetty Kotiseutupäivät ensimmäisen kerran vuonna 1960. Pirkanmaalla Tampere on isännöinyt viimeksi Kotiseutupäiviä vuonna 2003. Kotiseutupäiviä on järjestetty aina vuodesta 1949 alkaen.

Ehdota ohjelmaa

Valkeakosken kaupunki tuottaa tapahtuman ja ohjelman yhdessä Suomen Kotiseutuliiton kanssa. Lisäksi paikalliset kotiseutuyhdistykset:

  • Valkeakoski-Seura
  • Sääksmäki-Seura
  • Ritvalan Nuorisoseura

ovat aktiivisesti mukana sisällön tuottamisessa. Edustatko yhteisöä, seuraa, yhdistystä tai muuta tahoa ja mielessäsi on joku hauska, yhteisöllinen tai toiminnallinen ohjelma? Voit ehdottaa ohjelmaa syksyn 2024 aikana alla oleville Kotiseutupäivien tuottajille.

Kotiseutupäivien ohjelma julkistetaan keväällä 2025. Ohjelma koostuu niin sanotusta virallisesta kokousohjelmasta, mutta myös yleisöohjelmasta, bussi- ja kävelyretkistä, risteilyistä, lapsille ja nuorille suunnatusta ohjelmasta, kansanjuhlasta, kotiseutumarkkinoista ja monesta muusta yhteisöllisestä ohjelmasta.

Roukon yhtenäiskoulun kolmoset valittu tapahtuman suojelijaksi

Suojelijan rooli on kunniatehtävä ja suojelijan tervehdys tullaan julkaisemaan myös Kotiseutupäivien käsiohjelmassa.

Valkeakosken koulujen kolmannen luokan opetussuunnitelmaan sisältyy vesien Valkeakoski -jakso. Vesien Valkeakoski on myös Kotiseutupäivien teemaotsikko.

”Koulussa teemaa sovelletaan kevätlukukaudella lähes kaikkiin oppiaineisiin. Osana ympäristöoppia ja liikuntaa käydään kokeilemassa kalastusta, englannin tunnilla opitaan kalaan ja veteen liittyviä sanoja englanniksi ja oppilaat työstävät kuvataiteessa yhteisöllistä vesiaiheista taideteosta”, kertoo kolmannen luokan luokanopettaja Mia Ravander.

”Perinteisesti tapahtuman suojelija on ollut esimerkiksi poliitikko tai julkisuuden henkilö, mutta me halusimme valita suojelijan laatikon ulkopuolelta. Olemme erittäin innoissamme, että Roukon koulun kolmoset ja opettajat ottivat tämän kunniatehtävän vastaan“, Kotiseutupäivien tuottajat Petra Kotro ja Riina Syrjänen kertovat.

”Kotiseutuliitto on yhtä lailla ilahtunut valinnasta. Kuka olisikaan parempi suojelija kuin koululaiset, jotka itse elävät ja hengittävät paikallista kulttuuria ja luontoa – ja joiden vastuulle niiden säilyminen tuleville sukupolville aikanaan jää?”, Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Marika Punamäki kysyy.

Yrittäjä, tule mukaan yhteistyökumppaniksi!

Edustatko paikallista yritystä ja haluat olla mukana tapahtuman yhteistyökumppanina? Yhteistyökumppaneille on tarjolla erilaisia näkyvyysratkaisuja, jotka voidaan räätälöidä kunkin yrityksen toiveiden mukaisesti. Ota rohkeasti yhteyttä Kotiseutupäivien tuottajiin.

Viimeksi muokannut: Syrjänen Riina