Kulttuuriavustukset ovat haettavana yhdessä kaupungin muiden avustusten kanssa maaliskuussa. Määrärahojen salliessa avustuksia voidaan myöntää ympäri vuoden.
Kulttuuriavustukset
Kulttuuritoimiston kautta myönnetään kulttuuriavustuksia.
Yleistä
Paikallisen kulttuuritoiminnan tukemiseksi Valkeakosken kaupungin kulttuuritoimi myöntää vuosittain kulttuuritoimintaan ja tieteeseen avustusta kulttuuriyhdistyksille, yksityishenkilöille, tutkijoille, tutkijaryhmille ja yhteisöille tämän säännön mukaisesti talousarvion yhteydessä erikseen päätetyn määrärahan rajoissa.
Kulttuuri- ja tiedeavustusten lisäksi kulttuuritoimi palkitsee vuosittain kulttuurin saralla ansioituneita valkeakoskelaisia huomionosoituksin tässä säännössä määritellyin perustein ja talousarvion yhteydessä erikseen päätetyn määrärahan rajoissa.
Valkeakosken kaupungin talousohje määrittelee yleiset periaatteet kaupungin myöntämille avustuksille. Tällä säännöllä määritellään kulttuuritoimen myöntämille avustuksille toimialakohtaisia periaatteita, joita ei talousohje määrää.
Kulttuuriavustuksien yleiset periaatteet
- Kulttuuriavustuksia myönnetään vain kulttuuritoimintaan ja tieteeseen.
- Avustuksia myönnetään toiminta- ja yleisavustuksina sekä kohdeavustuksina kirjallisen hakemuksen perusteella, poikkeuksena huomionosoitukset, joiden käyttöä ei myöskään valvota jälkikäteen.
- Kaupungin oppi- ja kulttuurilaitosten toimintaa ei tueta kulttuuriavustuksilla.
- Ystävyyskaupunkitoimintaa ei tueta kulttuuriavustuksilla.
- Henkilökohtaisten avustusten, paitsi tiedeavustusten, maksatus tapahtuu tositteita vastaan.
- Tiedeavustuksia koskevat lisäksi seuraavat säännöt:
- Avustuksia myönnetään tutkijoille, tutkijaryhmille ja yhteisöille tieteellisten tutkimusten suorittamiseen ja julkaisemiseen. Tutkimuksen, jonka tekemistä tai julkaisemista tuetaan, tulee kohdistua Valkeakoskeen tai sen talousaluetta koskevaan aiheeseen tai olla muulla tavoin Valkeakosken kaupunkia kiinnostava.
- Hakemukseen tulee liittää tutkimussuunnitelma, kustannusarvio ja mahdollinen asiantuntijalausunto. Perustutkintoihin liittyviä opinnäytetöitä ei tueta.
- Apurahan käyttämisestä on annettava kertomus kohtuullisen ajan kuluessa (toimitettava julkaisu kulttuuritoimistoon).
Avustuksen hakeminen
Avustusten hakemismahdollisuuksista on, ellei se ole ilmeisen tarpeetonta, ilmoitettava yleisesti.
Avustusten hakemista varten on asianomaisen palvelukeskuksen laadittava tarkoitukseen sopiva hakemuslomake. Hakemuslomakkeessa edellytettyjen tietojen ja liitteiden lisäksi hakijan on toimitettava vaadittaessa myös muita yhteisön toiminnan tosiasiallista laatua ja laajuutta selvittävää aineistoa.
Avustushakemuksiin on pääsääntöisesti edellytettävä liittämään seuraavat asiakirjat:
- talousarvio- ja toimintasuunnitelma, josta tulee käydä ilmi avustettava toiminta
- toimintakertomus ja tilinpäätös
- tilintarkastajien lausunto
- ilmoitus yhteisön puheenjohtajasta, rahastonhoitajasta ja tilintarkastajista osoitteineen sekä yhteisön pankkitilin numerosta.
Avustuksen myöntäminen
Avustus myönnetään ainoastaan hakemuksesta. Avustuksen tarkoituksenmukaisuutta harkittaessa on otettava soveltuvin osin huomioon:
- hakijan toiminnan tarkoitus ja laatu
- hakijan taloudellinen asema, paitsi jos kysymyksessä on avustusten edelleen myöntäminen hakijana esiintyvään yhteisöön kuulumattomien hyväksi
- hakijan saamat muut avustukset ja niiden käyttö
- avustuksella tuettavan toiminnan tai toimenpiteen tarpeellisuus ja ajankohtaisuus
- hakijan omatoiminen varojen hankinta.
Kaikki avustukset myönnetään ehdolla, että avustus käytetään haettuun tarkoitukseen. Avustusmäärärahat voidaan vaatia palautettavaksi, ellei avustusten käytölle asetettuja ehtoja noudateta tai avustuksen saaja on antanut kaupungille virheellistä tietoa tai muuten johtanut kaupunkia harhaan avustusta hakiessaan.
Avustuksia voidaan myöntää toiminta- ja yleisavustuksina sekä kohdeavustuksina määritellyn kohteen, hankkeen tai tapahtuman tukemiseksi. Kohdeavustukset on haettava ennen avustettavan hankkeen tai tapahtuman toteuttamista.
Avustettavan toiminnan tulee tukea ja täydentää tehtävän toimintaa ja tavoitteita, jonka määrärahoista avustus myönnetään. Tämän päämäärän saavuttamiseksi avustuksen myöntäjä voi asettaa avustuksen saajalle ja avustuksen käytölle erityisiä ehtoja. Ehdoista on ilmoitettava avustuksen saajalle avustuksen myöntämisen yhteydessä. Avustusta myönnettäessä on edellytettävä, että avustuksen saaja sitoutuu noudattamaan tässä säännössä ja toimielimen mahdollisesti asettamia ehtoja.
Avustuksen käytön valvonta
Avustuksen myöntäjä vastaa avustusmäärärahojen käytön valvonnasta, ellei muuta ole sovittu. Stipendien ja apurahojen käytöstä tulee aina antaa selvitys avustuksen myöntäjälle, ellei toisin ole sovittu. Asianomaisella palvelukeskuksella on oikeus vaatia avustuksen saajalta harkitsemiaan selvityksiä ja tilityksiä avustuksen käytöstä.
Avustuksen saannin ehdoksi on asetettava, että kaupungin tilintarkastajilla tai sisäisellä tarkastajalla on oikeus tarkastaa avustuksensaajayhteisön hallintoa ja tilejä ja että yhteisö suorittaa ne kirjanpidolliset järjestelyt, joita pidetään tarpeellisena kirjanpitolain ja hyvän kirjanpitotavan noudattamiseksi.
Avustuksen maksatus
Avustus maksetaan vasta sen jälkeen, kun päätös on saanut lainvoiman, sekä vasta, kun yhteisö on toimittanut tarvittavat asiakirjat ja antanut niiden johdosta mahdollisesti pyydetyt lisäselvitykset.
Mikäli avustus maksetaan jo ennen avustuspäätöksen tulemista lainvoimaiseksi, tulee avustuksen saajalta vaatia takaisinmaksusitoumus sekä riittävä vakuus tai kahden vakavaraisen henkilön omavelkainen takaus avustuksen maksamiseksi takaisin korkoineen.
Kohdeavustuksista voidaan ennakkona maksaa enintään puolet ja loppuosa sen jälkeen, kun avustettava kohde, tapahtuma tai hanke on toteutettu ja vaadittavat selvitykset toimitettu kaupungille. Ennakko voidaan vaatia palautettavaksi, mikäli avustettava kohde, tapahtuma tai hanke ei toteudu, tai se poikkeaa oleellisesti avustuspäätöksestä.
Mikäli avustuksen määrä voidaan vahvistaa vasta sen jälkeen kun avustettava tarkoitus on toteutettu, myönnetään avustus vain enimmäismääräisesti ja avustuksen saaja määrättäköön esittämään tarpeelliseksi katsottava selvitys ennen avustuksen nostamista.
Avustuskelpoisuus
Yleis- ja toiminta-avustukseen ovat oikeutettuja kaikki kulttuuritoimintaan katsottavat yhteisöt, joiden toiminta niiden sääntöjen mukaan on pääasiassa kulttuuritoimintaa sekä yksityishenkilöt, joiden katsotaan toimivan kulttuurin toimialalla.
Yleis- ja toiminta-avustuksen jakoperusteet
Yleis- ja toiminta-avustusta myönnettäessä kiinnitetään huomioita yhdistyksen kulttuuritoiminnan laatuun, laajuuteen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen.
Yhdistyksen toimintaa arvioidaan käytettävissä olevan tiedon; mm. yhdistyksen laatiman toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä hakulomakkeessa ilmoitettujen tietojen perusteella.
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota mm. järjestetyn kulttuuritoiminnan, kulttuuria harrastavien jäsenten, ohjaajien ja toimihenkilöiden määrään, laatuun ja monipuolisuuteen.
Yleis- ja toiminta-avustuksen hakeminen
Yleis- ja toiminta-avustushakemus tulee toimittaa kulttuuritoimistoon.
Talousohjeessa määrättyjen liitteiden lisäksi yhdistyksen säännöt ja todistus rekisteröinnistä liitetään hakemukseen, mikäli kyseessä on uusi hakija tai mikäli yhdistyksen sääntöihin on tullut muutoksia.
Yleis- ja toiminta-avustuksen myöntäminen
Yleis- ja toiminta-avustus voidaan myöntää sitä määräaikaan mennessä hakeneille, vähintään vuoden kulttuuritoimintaa merkittävästi harjoittaneille paikallisille kulttuuriyhdistyksille sekä henkilöille, jotka täyttävät avustuksen saamisen yleiset edellytykset. Avustuksen myöntää koulutus ja hyvinvointilautakunta.
Yleistä
Yleis- ja toiminta-avustuksen lisäksi kulttuuritoimi myöntää kohdeavustuksia paikallisen kulttuuritoiminnan tukemiseksi. Avustuskohteita voivat olla esimerkiksi uusimuotoisen toiminnan käynnistäminen, uudet kulttuuripaikat, vuokratut toimitilat, poikkeuksellisen arvokas välineistö taikka muu avustuksen myöntäjän tärkeäksi katsoma kohde, joka ei sisälly yleis- tai toiminta-avustuksen kriteereihin.
Avustuskelpoisuus
Kohdeavustukseen on paikallisten rekisteröityjen kulttuuriyhdistysten lisäksi oikeutettuja myös muut kulttuuritoimintaa harjoittavat paikalliset rekisteröidyt yhdistykset ja muut yleishyödylliset yhteisöt.
Kohdeavustuksen hakeminen
Kohdeavustusta voi hakea vapaasti pitkin vuotta virallisesti allekirjoitetulla vapaamuotoisella hakemuksella, josta ilmenee hakijan perustiedot sekä riittävä selvitys kohteesta ja sen kustannuksista.
Kohdeavustuksen myöntäminen
Kulttuuritoimenjohtaja tekee kohdeavustuspäätökset talousarvioon varatun määrärahan rajoissa sekä kaupunginhallituksen vuosittain määräämien toimivaltuuksien rajoissa. Avustuksissa noudatetaan samoja rajoja kuin hankinnoissa (vrt hankintarajat).
Kaupunginhallituksen kulttuuritoimenjohtajalle vuosittain määräämien toimivaltuuksien ylittävistä kohdeavustuksista sivistysjohtaja tekee kohdeavustuspäätökset kulttuuritoimenjohtajan esittelystä talousarvioon varatun määrärahan rajoissa sekä kaupunginhallituksen vuosittain määräämien toimivaltuuksien rajoissa. Avustuksissa noudatetaan samoja rajoja kuin hankinnoissa (vrt hankintarajat).
Kaupunginhallituksen sivistysjohtajalle määräämien toimivaltuuksien rajojen ylittävistä kohdeavustuksista päättää koulutus- ja hyvinvointilautakunta.
Yleistä huomionosoituksista
Tällä säännöllä määrätään periaatteet kulttuuritoimen huomionosoitusten osalta.
Kulttuuripalkinto
Koulutus- ja hyvinvointilautakunta myöntää vuosittain kulttuuripalkinnon. Kulttuuripalkinto voidaan jättää tarvittaessa jakamattakin.
Tunnustuksia myönnettäessä noudatetaan kaupungin yleisiä ohjeita ja lisäksi lautakunnan päättämiä myöntämisperusteita.
Kulttuuripalkinto voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle tai yhdistykselle tunnustuksena Valkeakoskella tehdystä merkittävästä kulttuurityöstä.
Kulttuuripalkinnon suuruus vahvistetaan vuosittain kulttuuriavustusten jaon yleisperusteluissa
Muut huomionosoitukset
Koulutus- ja hyvinvointilautakunta voi niin harkitessaan myöntää muitakin huomionosoituksia poikkeuksellisen merkittävistä ansioista kulttuurin saralla valkeakoskelaisille henkilöille, yhdistyksille tai muulle yleishyödylliselle yhteisölle.