Museon tavoitteena on opettaa lapsia ja nuoria tuntemaan ja arvostamaan omaa kulttuuriperintöä, sen juuria ja monimuotoisuutta. Museossa tämä oppiminen tapahtuu toiminnallisesti, luovasti ja elämyksellisesti.
Myllysaaren museo-opetus
Museo toimii oppimisympäristönä Valkeakosken kouluille ja päiväkodeille.
Opintokäynti kuuluu kolmansien luokkien Vesien Valkeakoski – kokonaisuuteen, jossa oppilas ymmärtää veden moninaisen merkityksen paikallisesti.
Opastus on saatavilla ympäri vuoden. Aikoja voi varata numerosta 040 628 2467 tai sähköpostilla satu.kapyla@valkeakoski.fi.
- Opastuksen kesto: noin 30 – 45 min.
- Hinta: 40 € / opetusryhmä.
- Ryhmän max koko on 30 oppilasta.
Opastuksen kulku:
Opastus aloitetaan Myllysaaren museon pihalta, jossa pohditaan ympäristön muuttumista aikojen saatossa, vesistön merkitystä ennen ja nyt sekä tutkitaan mitä kaikkea ihmisen rakentamaa ympäristöstä löytyy.
Opastusta jatketaan Valkeakoskea vuonna 1923 esittävän pienoismallin luona. Siinä havainnollistuu kuinka Myllysaari on nimensä mukaisesti aikoinaan ollut saari, sekä kuinka erilainen Valkeakosken keskusta on ollut.
Opintokäynti kuuluu opetussuunnitelmaan hi 7.2. Oppilas osallistuu Valkeakosken teollistuminen -työpajaan.
Opetuspaketti on saatavilla ympäri lukuvuoden. Aikoja voi varata numerosta 040 628 2467 tai sähköpostilla satu.kapyla@valkeakoski.fi.
- Opetuspaketin kesto: 1,5 h.
- Hinta: 40€/opetusryhmä.
- Ryhmän max koko 30 oppilasta.
Työpajan sisältö ja kulku:
Työpaja on rastirata, joka kiertää Myllysaaren museon vanhassa tehdasrakennuksessa ja sen pihapiirissä. Työpajassa tarvitaan oma puhelin ja kuulokkeet. Osittain ulkona kiertävän rastiradan vuoksi on myös syytä pukeutua sään mukaisesti.
Museolle saavuttaessa ryhmälle kerrotaan lyhyt alustus aiheeseen, jonka jälkeen jokaiselle jaetaan omat tehtävämonisteet ja alueen kartat. Rasteja on seitsemän. Rasteja ei tarvitse kiertää numerojärjestyksessä vaan rastille tullessaan oppilas valitsee linkin kautta omasta puhelimestaan rastin numeron mukaisen raidan, kuuntelee ja vastaa sen perusteella tehtävämonisteen kysymyksiin. Rastit voi kiertää pareittain, mutta jokainen oppilas vastaa omaan tehtävämonisteeseen. Kuunneltavat osuudet ovat pituudeltaan max 5 min.
Rasteilla on esillä myös vanhoja valokuvia samoilta paikoilta otettuina, jolloin oppilas huomaa maiseman muutoksen ja näkee miltä maisema on näyttänyt aikana, jolloin Myllysaaressa toimi paperitehdas.
Rastien teemat:
- Myllysaari keskellä koskia
Kuuntele opastus muodossa mp3 (android) tai aac (iOS)
- Teollistumisen aikaa ja tehtaan taikaa
Kuuntele opastus muodossa mp3 (android) tai aac (iOS)
- Valkeakosken Myllysaari -osa Suomen teollisuushistoriaa
Kuuntele opastus muodossa mp3 (android) tai aac (iOS)
3_raita Valkeakosken Myllysaari
- Tehdaskylän ulkonäkö -kanavan luona olivat Koskin korreemmat paikat
Kuuntele opastus muodossa mp3 (android) tai aac (iOS)
- Tukinuittoa Kustaan tapaan
Kuuntele opastus muodossa mp3 (android) tai aac (iOS)
5_raita Tukinuittoa Kustaan tapaan
- Paperinvalmistuksen historiaa Kiinasta Koskiin
Kuuntele opastus muodossa mp3 (android) tai aac (iOS)6_raita Paperinvalmistuksen historiaa
- Tallukoita ja tönöjä -tehtaalaisen elämää
Kuuntele opastus muodossa mp3 (android) tai aac (iOS)
Vesien Vana – museosuunnistus on omatoiminen kierros museon Vana -näyttelyssä. Suunnistuksella etsitään vesiaiheisia kuvia ja esineitä ja samalla sukelletaan Vesien Valkeakosken historiaan.
Suunnistus sopii alakoululaisille sekä viskareille ja eskareille. Suunnistus on ilmainen museon aukioloaikoina.
Suunnistus on saatavilla ympäri vuoden. Ilmoittautuminen ja lisätietoja numerosta 040 628 2467 tai sähköpostilla satu.kapyla@valkeakoski.fi.