Pirkanmaan ilmastoverkosto –hanke 1.8.2024 - 31.7.2026

Keväällä 2023 käynnistyneen Pirkanmaan ilmastoverkoston toimintaa kehitetään ja laajennetaan uudella hankkeella.

Elokuusta 2024 alkaen hankkeen toiminta-alue kattaa yhdeksän Pirkanmaan kuntaa

Valkeakosken lisäksi Pirkanmaan ilmastoverkostohankkeessa mukana ovat Pälkäne, Kuhmoinen, Virrat, Ikaalinen, Hämeenkyrö, Sastamala, Punkalaidun ja Urjala. Hanketta koordinoi Valkeakosken kaupunki. Maantieteellisen laajentumisen lisäksi verkoston tuottama sisältö laajenee palvelemaan paremmin myös maatalousyrityksiä.

Ilmastotoimenpiteiden rinnalle nostetaan myös luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen

Yhdeksän kunnan yhteisessä hankkeessa tuetaan yrityksiä ja yhdistyksiä tekemään ilmastotekoja sekä edistämään luonnon monimuotoisuutta. Verkoston jäseniä kannustetaan viestimään rohkeasti ilmastoteoistaan, -tavoitteistaan sekä saavutetuista tuloksistaan. Lisäksi pyritään tehostamaan kuntien ilmastoviestintää sekä liittämään ilmasto-, ympäristö- ja resurssiviisaustyö entistä tiiviimmin osaksi kuntien elinkeinotyötä.

Kunnat tarvitsevat hiilineutraaliustavoitteidensa saavuttamiseen yrityksiä, jotka voivat vaikuttaa ilmastoasioihin esimerkiksi innovaatioilla, toimintatapojen muutoksilla sekä arvoketjuyhteistyöllä. Kunnissa onkin kehitettävä ilmastoverkoston kaltaisia työkaluja, joilla tukea yrityksiä ilmastoasioissa.

Ilmastokumppanuusverkostolla vastataan monien yrittäjien toiveisiin saada vertaistukea ilmastoasioihin muilta yrittäjiltä

Ilmastoverkoston toiminta on alkanut hyvin ja sen jäsenet ovat olleet tyytyväisiä. Verkostolle on järjestetty tapahtumia vuoden 2023 keväästä asti. Avoin ilmastokumppanuusverkosto on yhteistyöverkosto, joka kerää yhteen ilmastoasioista kiinnostuneita yrityksiä, kannustaa jäseniä ryhtymään toimenpiteisiin ja auttaa saavuttamaan tavoitteita. Verkostossa jaetaan tietoa, kokemuksia, uusia ideoita ja vertaistukea. Verkostoon ovat tervetulleita myös yhdistykset.

Ilmastokumppanuusverkoston jäsenyyden ehtona on, että yritykset ja järjestöt asettavat toiminnalleen vähintään yhden ilmasto- ja päästötavoitteen ja pyrkivät aktiivisesti sitä kohti. Verkoston ympärillä olevat asiantuntijat voivat auttaa ilmastokumppanuusverkoston jäseniä esimerkiksi energiasäästökohteiden tunnistamisessa, erilaisten vihreän siirtymän rahoitusmahdollisuuksien hyödyntämisessä sekä uusien yhteistyökumppaneiden löytämisessä. Ilmastoverkosto järjestää jäsenilleen maksuttomia tilaisuuksia vaihtuvista aiheista webinaarien ja työpajojen muodossa.

Hankkeen tavoitteet ja rahoittaja

  • Yritysten tukeminen ilmastotoimenpiteissä ja innostaminen ilmastotyöhön sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
    Ilmastokumppanuusverkoston kehittäminen ja edelleen edellytysten luominen sille, että verkostosta tulee pysyvä toimintamalli, joka jatkuu hankkeen jälkeen.
  • Yritysten, yhdistysten ja kuntien ilmastoviestinnän tehostaminen.
  • Ilmastoviestinnän vakiinnuttaminen kuntien markkinointiin ja kytkeminen ilmasto-, ympäristö- ja resurssiviisaustyö pysyväksi osaksi kuntien elinkeinoyhteistyötä.
  • Maatalousyrittäjien ilmasto- ja luonnon monimuotoisuustyön tukeminen.
  • Luonnon monimuotoisuustyön tuominen yritysten ilmastotyön rinnalle.

Hankkeen rahoittaa Euroopan maaseuturahasto.

Viimeksi muokannut: Ruuttunen Tuija