Kyselyyn osallistui asukkaita neljästä Etelä-Pirkanmaan kunnasta. Valkeakoskelaisia oli kyselyyn vastanneista noin kolmannes ja akaalaisia neljäsosa. Pälkäneeltä ja Urjalasta saatiin molemmista viidennes vastauksista. Vastaajien ikäjakauma oli vaihteleva, mutta aktiivisimmin vastasivat nuoret alle 18-vuotiaat (28 %) sekä 30-44-vuotiaat (27 %).
Vaikutusmahdollisuudet
Vastaajat uskoivat yritysten ja teollisuuden, Euroopan unionin sekä Suomen valtion olevan keskeisimpiä toimijoita ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden suojelussa. Kuntien vaikutusmahdollisuudet nähtiin paremmiksi luontotyössä kuin ilmastonmuutoksen hillinnässä.
Omat mahdollisuutensa vaikuttaa ilmastonmuutokseen vastaajien enemmistö arvioi melko vähäisiksi. Noin neljäsosa vastaajista kuitenkin tunsi voivansa vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään erittäin tai melko paljon. Luonnon monimuotoisuuden kohdalla vaikutusmahdollisuuksiinsa uskoi hieman useampi.
Kysyttäessä kolmea konkreettisinta oman arjen ilmastotekoa eniten kannatusta saivat kierrätys (82 %), kestävä kulutus (73 %) ja energiankulutuksen vähentäminen (69 %). Luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi vastaajat arvioivat itselleen parhaimmiksi keinoiksi kotimaisten elintarvikkeiden suosimisen (76 %), kestävät tavarahankinnat (71%) sekä haitallisten vieraslajien torjunnan (61 %).
Tavoitteiden saavuttaminen ja toimenpiteet
Etelä-Pirkanmaan kuntien tavoitetta vähentää päästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä pidettiin pääosin hyvänä, mutta haastavana saavuttaa (52 %). Valtaosa (88 %) vastanneista piti luonnon monimuotoisuuden suojelua ja luontokadon torjuntaa joko erittäin tärkeänä tai tärkeänä. Tehokkaimmiksi kuntien ilmasto- ja luontotoimenpiteiksi arvioitiin metsien ja vesistöjen suojelu ja ennallistaminen (44 %), uusiutuvan energian käyttö (41 %) sekä energiansäästötoimet (39 %).
Tietoa ilmasto-ohjelman päivittämiseen
Noin puolet vastaajista koki, että heillä on riittävästi tietoa ilmasto- ja luontoystävällisten valintojen tekemiseen. Mahdollisuuksiaan tehdä kyseisiä valintoja piti riittävinä kolmannes vastaajista. Tiedon lisääminen ja asukkaiden osallistumismahdollisuuksien kehittäminen nousivatkin tärkeiksi kehityskohteiksi kyselyn perusteella.
Kyselyn tulokset tarjoavat arvokasta tietoa Etelä-Pirkanmaan kuntien ilmasto- ja luontotyön kehittämiseen. Asukkaiden näkemykset otetaan huomioon suunniteltaessa uusia toimenpiteitä ilmasto-ohjelman päivityksen yhteydessä vuoden 2025 aikana. Lämmin kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!
Lisätietoja:
ilmastoasiantuntija Ossi Kekki
040 335 6014
ossi.kekki@valkeakoski.fi