Kouluniityt vahvistamaan perusopetuksen ilmasto- ja ympäristökasvatusta

Kouluniityt perustetaan mahdollistamaan luonnon monimuotoisuuteen liittyvää ilmasto- ja ympäristökasvatusta, jolla tuetaan Sääksmäen kansallismaiseman perinnebiotoopin vahvistumista ja tuntemuksen lisääntymistä.

Valkeakosken kouluniittyjen perustamisen mahdollistaa Metsä Groupin luontohankkeiden rahoitusohjelma, jonka myöntämä avustus varmistui kesäkuussa. Kouluniittyjen perustamishanke jatkaa aiemmin aloitettua etelä-Pirkanmaan ympäristökasvatuspolku-oppimateriaalin kehittymistä, laajentaen mahdollisuuksia hyödyntää kulttuuri- ja elinalueita osana perusopetuksen oppimisympäristöä.

Hankkeen avulla voidaan torjua luontokatoa konkreettisin keinoin

Kouluniitty-hankkeen tavoitteena on vahvistaa Sääksmäki-Valkeakosken perinnebiotooppeja sekä parantaa perinnemaisemien ylläpitoa. Hankkeen avulla voidaan torjua luontokatoa konkreettisin keinoin ja osallistaa oppilaita luonnonsuojeluun toiminnallisen ympäristökasvatuksen keinoin. Kouluniittyjen tarkoituksena on lisätä perinnebiotooppien biodiversiteettiä sekä vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuteen vaikuttava toiminta kouluihin.

“Tutkimuksen mukaan luontokato ja ilmastonmuutos ilmiöinä ahdistavat oppilaita. On hienoa, että Valkeakoskelle saadaan kouluniittyjä. Ne tarjoavat hyvän oppimisympäristön ilmiöperustaiselle oppimiselle, luonnon ilmiöiden tarkkailulle sekä tieteen ja teknologian käytännönläheiselle hyödyntämiselle. Samalla vahvistetaan tulevien sukupolvien ilmasto- ja ympäristötaitoja”, kertoo Valkeakosken kaupungin opetuspäällikkö Sari Slawuta.

Hankkeessa tuotetaan materiaaleja ja oppimiskokonaisuuksia kouluniittyjen monipuolisesta hyödyntämisestä koulujen ympäristökasvatuksessa. Oppimiskokonaisuuksiin sisällytetään hankkeessa perustettujen kouluniittyjen ylläpito ja huolto tulevaisuudessa osana ympäristökasvatusta.

Kouluniittyjen ympäristötutkimuksessa hyödynnetään aiemmin hankittua luonnontieteellistä digitaalista välineistöä hankkeen monimediaiseen ja pitkäaikaiseen seurantaan sekä dokumentointiin. Tällä tavoin lisätään ilmiöperustaista ympäristö- ja ilmastotaitojen kehittymistä yhdistämällä tieteen, teknologian, taiteen ja matematiikan sisältöjä osaksi ympäristökasvatusta.

Kesään 2025 asti jatkuvaa hanketta hallinnoi Valkeakosken kaupunki

Kouluniittyjen suunnitteluun ja toiminnan ohjaamiseen on palkattu hankekoordinaattori, joka vastaa myös ympäristökasvatuksen opetusmetodien ja -materiaalien kehittämisestä. Hankkeen aikana tehdään yhteistyötä paikallisten yhdistysten ja kansallisten organisaatioiden kanssa. Hanketta suunnittelemassa ja toteuttamassa ovat mm. Villi vyöhyke ry sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Valkeakosken yhdistys.

Lisätietoja:

Sari Slawuta
Opetuspäällikkö, Valkeakosken kaupunki
puh. 040 335 6200
sari.slawuta@valkeakoski.fi

Mirka Nyman
Projektityöntekijä, Valkeakosken kaupunki
puh. 040 335 6460
mirka.nyman@edu.valkeakoski.fi