Kyselyn tavoitteet ja taustat
Valkeakosken keskustassa kanavassa kohtaavat Mallas- ja Vanajavesi. Kaupungin ehdoton kilpailuvaltti on se, että vesiteitse pääsee suoraan kaupungin keskustaan palveluiden äärelle. Vesistön ja sen ympärillä olevien palveluiden avulla voidaan lisätä vielä entisestään kaupungin vetovoimaa. Kun kaupungilla on sata neliökilometriä vettä, siitä riittää nautittavaksi jokaiselle ja potentiaalia kasvulle on moneltakin osaa.
Kaupungin elinkeinopalveluissa aloitettiinkin tänä keväänä kehitystyö vesistöön liittyen. Kartoitimme toteutetun kyselyn avulla veneilijöiden, melojien ja muiden vesillä liikkuvien kokemuksia nykyisistä palveluista ja kehitysehdotuksia. Tavoitteena on jatkossa palvella vesilläliikkujia entistä paremmin ja kyselyn vastauksia hyödynnetään palveluiden kehitystyössä.
Vastaajien taustatiedot
Kyselyyn vastasi 167 henkilöä, jotka ovat vesiteitse kulkeneet Valkeakoskelle. Suurin osa vastaajista oli 36-55-vuotiaita miehiä. Eniten vastaajissa oli valkeakoskelaisia, akaalaisia, lempääläläisiä ja hämeenlinnalaisia. Merkittävä enemmistö (85 %) liikkui vesillä moottoriveneellä, seuraavaksi eniten vesillä liikuttiin soutuveneellä, kajakilla tai kanootilla. Muina kulkuvälineinä käytettiin mm. kalastus-, purje- ja retkivenettä sekä sup-lautaa.
Valkeakoski ykkönen!
Valkeakoski nostettiin ykköseksi, kun kysyttiin suosikkipaikkoja vesillä liikuttaessa Pirkanmaan tai Kanta-Hämeen alueilla. Ulkopaikkakuntalaisista vastaajista jopa 67 % valitsi suosikkipaikakseen Valkeakosken keskustan tai Visavuoren. Toiseksi nousi Hämeenlinnan satamat keskustassa, Hauholla ja Sotkanrannassa. Kolmanneksi eniten ääniä sai Akaa / Toijalan satama.
Ehdottomasti suurimmiksi syiksi tulla Valkeakoskelle ilmoitettiin tankkaus- ja septi-mahdollisuus, kaupat, ravintolat sekä muut lähellä olevat palvelut. Muita tärkeitä perusteita saapua Valkeakoskelle oli mm. luontokohteet, sukulaiset ja tapahtumat.
Pieni enemmistö vastaajista oli yöpynyt Valkeakoskella ja suurin osa yöpyjistä yöpyi omassa veneessä. Yksi tai kaksi yötä oli tyypillisin matkan kesto.
Vastaajista 73 % ilmoitti vierailleensa käyntinsä aikana jossain kulttuurikohteessa tai tapahtumassa ja suurin osa oli käynyt useassa eri kohteessa vierailujensa aikana. Liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia käytettiin myös paljon ja eniten niistä käytettiin luontokohteita, nuotiopaikkoja, uimarantoja sekä leikkipuistoja.
Muualta tulevat matkailijat käyttivät rahaa yleisimmin 101-200 euroa koko vierailun aikana.
Vahvuudet: Luonto, sijainti ja palvelut
Valkeakosken palveluista kehuttiin erityisesti tankkaus- ja septi-mahdollisuutta sekä sitä, että kaikki palvelut ja kaunis luonto ovat kävelyetäisyyden päässä vesiteitse saavuttaessa. Kaupat, ravintolat ja tori sijaitsevat lähellä vierasvenelaitureita. Kaupungissa on paljon hyviä tapahtumia ja tekemistä. Valkeakoskea pidettiin kauniina ja sopivankokoisena kesäkaupunkina, jossa vesistö kulkee kaupungin lävitse ja keskusta on veden äärellä.
Palveluistamme löytyi myös kehitettävää. Ehdottomasti suurimmaksi kehityskohteeksi nousi vierasvenepaikkojen määrä, joita moitittiin olevan liian vähän erityisesti sesonkiaikaan. Parannusta toivottiin myös mm. wc- ja suihkumahdollisuuksiin, opasteisiin laitureissa ja veneenlaskuluiskiin. Siisteyteen toivottiin kiinnitettävän paremmin huomiota erityisesti nuotiopaikoilla. Lisäksi esimerkiksi vartioinnista, telakkapalveluista ja pidemmistä ravintoloiden aukioloajoista esitettiin toiveita.
Melojat toivoivat rantautumispaikkoja ja telttapaikkoja lisää sekä ykköstoiveena monilla oli melontalaiturin rakentaminen Visavuoreen. Kanavan odotukseen toivottiin parempia paikkoja kiinnittyä ja lisäksi esitettiin idea melontareittien kehittämisestä.
Vastaajia pyydettiin antamaan arvio kokonaisfiiliksestä Valkeakoskella ja keskiarvoksi vastauksien perusteella tuli 3,6 (5 mahtava fiilis, 1 paljon parannettavaa). Mikäli valkeakoskelaiset suodatetaan vastauksista pois, kokonaisarvosanaksi saimme ulkopaikkakuntalaisilta 3,5.
Vesistö on ainutlaatuinen voimavara
Vastaukset antoivat paljon hyödyllistä tietoa palveluiden kehitystyöhön. Vesistö on ainutlaatuinen voimavara Valkeakoskella ja kyselyssä esiin tulleita kehitysideoita hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Kiitos vastaajille!