Nousevat koskilaisartistit tekivät biisin kotiseudustaan

Myllysaaren museo, lapsi ja Sääksmäen silta kesällä.

Kuuntele kappale ja katso tunnelmavideo Valkeakosken Kotiseutupäivistä, jotka järjestetään elokuussa 2025.

Kaksi valkeakoskelaista nousevaa artistia, Eetu Tanskanen ja Roni Nevala inspiroituivat tulevista Valkeakosken Kotiseutupäivistä ja lähtivät luomaan uutta originaalikappaletta tulevaa tapahtumaa varten. Kappaleeseen haluttiin tunnelmaa ja äänimaisemaa, joka kuvastaisi suomalaista kansanperinnettä ollen samalla ajassa kiinni. 

Kansantauti-kappale on samaistuttava kenelle tahansa suomalaiselle. Se kertoo kaipuusta kotiseudulle järven rannalle. Kotikylän raitti vetää puoleensa, vaikka suurkaupungin syke usein vie mukanaan esimerkiksi opiskeluaikana. Kansantaudin folkmusiikista ammentava kertosäe ja vauhdikas tempo takaavat sen, että biisi tanssittaa niin festareilla kuin lavatansseissa. 

Skuubi (Eetu Tanskanen) on 27-vuotias valkeakoskelainen indieartisti ja tuottaja. James-J (Roni Nevala), Sick Boogie Records –levy-yhtiön tuore kiinnitys, on 24-vuotias valkeakoskelainen muusikko, säveltäjä ja sanoittaja. 

Valkeakoskella juhlitaan kotiseutua elokuussa 2025

Valkeakosken Kotiseutupäivillä vuonna 2025 on luvassa menoa ja meininkiä kaikenikäisille! Perjantain avajaistapahtuma tulee olemaan suuri kansanjuhla kaupungin ytimessä. Koko viikonlopun ajan luvassa on kaikille avointa ohjelmaa sisältäen muun muassa musiikkia, teatteria, tanssia ja vesillä urheilua.  

Valkeakosken kaupungin tavoitteena on tarjota tapahtumalla elämyksiä paikkakuntalaisille ja muualta Suomesta vieraileville matkailijoille. Toiveena on myös tavoittaa nuorta yleisöä, ja tuoda esiin sitä, että Valkeakoskella on hyvä asua ja elää. Kaupunki tarjoaa huikean määrän esimerkiksi harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille. 

Kotiseutupäivien Vesien Valkeakoski –teeman kautta katsotaan paikkakuntaa eri näkökulmista: kahden suuren vesistön risteykseen jo varhain rakentunut kanava mahdollisti vahvan teollisuusperinteen synnyn paikkakunnalle. Nykypäivänä vesistöt tarjoavat mahtavia mahdollisuuksia niin harrastamisen, asumisen kuin matkailun kannalta. 

Retkillä ja opastuksilla tutustutaan historialliseen perinnemaisemaan ja rakennusperintöön. Valkeakosken paperiteollisuusperinteeseen kuuluvat tyyppitalot ja asuinalueet, Sääksmäen historialliset kartanot ja Rapolan harjun muinaismuistoalue ovat ainutlaatuisia kohteita Suomessa. Kotiseutupäivien ohjelmaan kuuluu myös mittava määrä keskustelutilaisuuksia, jotka ovat avoimia kaikille. 

Valtakunnalliset Kotiseutupäivät järjestetään Valkeakoskella 15.-17.8.2025

Kotiseutupäivien tavoitteena on vahvistaa paikallisten myönteistä identiteettiä ja paikallistunnetta sekä tehdä paikkakuntaa valtakunnallisesti tunnetuksi. Kotiseutupäivät on järjestetty ensimmäisen kerran Valkeakoskella vuonna 1960.  

Tapahtuma järjestetään yhdessä Suomen Kotiseutuliiton kanssa. Valkeakoskella tapahtumaa järjestämässä ovat mukana paikalliset kotiseutuyhdistykset Valkeakoski-Seura, Sääksmäki Seura ja Ritvalan Nuorisoseura sekä useita kymmeniä muita kotiseututyön, liikunnan, ja kulttuurin parissa toimivia yhteisöjä. 

Tarkempi ohjelma julkistetaan keväällä 2025.

Lisätietoja Valkeakosken Kotiseutupäivistä: