Roukon yhtenäiskoulun 3. luokkalaiset Valtakunnallisten kotiseutupäivien suojelijaksi

Roukon koulun kolmasluokkalaiset ryhmäkuvassa koululla.

“Täällä on rento tunnelma ja tuntuu kotoisalta” - Valkeakoskella elokuussa vietettävien Kotiseutupäivien suojelijaksi on valittu Roukon yhtenäiskoulun kolmasluokkalaiset.

Valkeakoskella elokuussa vietettävien Valtakunnallisten kotiseutupäivien suojelijaksi on valittu Roukon yhtenäiskoulun kolmasluokkalaiset. Valkeakosken koulujen kolmannen luokan opetussuunnitelmaan sisältyy vesien Valkeakoski -jakso. Vesien Valkeakoski on myös Kotiseutupäivien teemaotsikko.

”Koulussa teemaa sovelletaan kevätlukukaudella lähes kaikkiin oppiaineisiin. Osana ympäristöoppia ja liikuntaa käydään kokeilemassa kalastusta, englannin tunnilla opitaan kalaan ja veteen liittyviä sanoja englanniksi ja oppilaat työstävät kuvataiteessa yhteisöllistä vesiaiheista taideteosta”, kertoo kolmannen luokan luokanopettaja Mia Ravander.

”Perinteisesti tapahtuman suojelija on ollut esimerkiksi poliitikko tai julkisuuden henkilö, mutta me halusimme valita suojelijan laatikon ulkopuolelta. Olemme erittäin innoissamme, että Roukon koulun kolmoset ja opettajat ottivat tämän kunniatehtävän vastaan“, Kotiseutupäivien tuottajat Petra Kotro ja Riina Syrjänen kertovat.

”Kotiseutuliitto on yhtä lailla ilahtunut valinnasta. Kuka olisikaan parempi suojelija kuin koululaiset, jotka itse elävät ja hengittävät paikallista kulttuuria ja luontoa – ja joiden vastuulle niiden säilyminen tuleville sukupolville aikanaan jää?”, Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Marika Punamäki kysyy.

Päiväkodeilla ja kouluilla avoimet ovet perjantaina 15. elokuuta

Valkeakosken kouluyhteisöt ovat innostuneet tulevista Kotiseutupäivistä. Kaikissa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toimipisteissä, lukiossa sekä Valkeakosken ammattiopistossa järjestetään perjantaina 15. elokuuta klo 9-13 avoimet ovet. Päivän opetuksen teemana on kotiseutu.

Lisäksi Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin oppilaat suunnittelevat oppilastyönä kotiseutuaiheiset liput Kulttuurikeskus Luovan ja kauppatorin lipputankoihin. Musiikki- ja tanssiopiston oppilaat esiintyvät tapahtuman avajaisseminaarissa. Kotiseutupäivien yleisöavajaisissa Lepänkorvan puistoon rakentuu lasten elämyksellinen ja toiminnallinen puuhametsä.

Lapset, lapsiperheet ja nuoret on huomioitu erityisesti lauantain ohjelmassa, joka pitää sisällään mm. konsertin, satutuokioita ja menoa ja meininkiä Walklandian hauskanpitopuistossa. Lauantai-illan huipentavat nuorten omat lavatanssit Onnilava-tapahtumassa Kirjaslammella.

Kotiseutupäivien ohjelmaa on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa lukuisia lasten ja nuorten parissa toimivia yhteisöjä. Monipuolisen ohjelman esiintyjäkaarti pitää sisällään paljon nuoria koskilaisia lahjakkuuksia vesihiihtäjistä nouseviin musiikintekijöihin.

Kotiseutupäivien koko ohjelma julkistetaan toukokuussa.

Näin koululaiset kuvailevat omaa kotikaupunkiaan Kotiseutupäiviä varten yhteisesti kirjoittamassaan tervehdyksessä:

Hei ja tervetuloa Valkeakosken kotiseutupäiville!

Meidän Roukon yhtenäiskoulun kolmasluokkalaisten mielestä Valkeakoski on mukava ja hyvä paikka elää. Valkeakoskella on paljon vettä ja kauniita järviä. Lisäksi täällä on useita leikkipaikkoja, monia kouluja ja kauniita paikkoja. Lempipaikkojamme ovat järven rannat ja Valkeakosken kanavan ympäristö, jossa voi esimerkiksi käydä piknikillä tai kalastaa. Sieltä voi myös lähteä veneilemään järvelle.

Kesällä kaupunki on täynnä kukkasia, ja täällä on paljon kauniita vanhoja taloja. Valkeakoskella on myös paljon metsiä, joissa voi leikkiä, retkeillä ja urheilla. Talvella voi vaikka hiihtää ja kesällä käydä kävelyillä tai retkillä yhdessä perheen kanssa. Täällä on kiva ulkoilla hienoissa maisemissa, ja Valkeakoskella voi myös harrastaa monia eri asioita: esimerkiksi jalkapalloa, voimistelua tai kuvataidetta. Valkeakoski on esimerkiksi jalkapalloseura Hakan ja jääkiekkoseura Ahmojen kotikaupunki. Täällä on myös paljon kuntosaleja ja urheilukeskuksia, ja täältä jokaiselle löytyy jokin kiva harrastus.

Valkeakoskelle kannattaa tulla käymään, koska täällä on paljon nähtävää ja tehtävää. Esimerkiksi hienot maisemat, hyvät piknik-paikat ja monet uimarannat ovat kivoja kohteita kesällä. Hauska tapahtuma keväisin on myös Ankanuitto, jossa Valkeakosken kanavaan pudotetaan valtava määrä kumiankkoja. Valkeakoskelta saa myös helposti ystäviä ja ihmiset täällä ovat mukavia. Vieraillessa kannattaa käydä katsomassa vanhoja rakennuksia keskustassa ja pysähtyä rentoutumaan Kanavan rannalle. Mielestämme myös esimerkiksi Kauppilanmäen museo ja Suomen Jalkapallomuseo ovat hyviä kohteita. Kesällä lapsille kiva paikka voi olla myös liikennepuisto, jossa voi syödä eväitäkin.

Valkeakoski on mielestämme paras paikka elää, koska kaikki palvelut ovat lähellä ja täällä on paljon kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Silti täällä on rento tunnelma ja tuntuu kotoisalta ja suomalaiselta. Täällä maaseutu ja luonto ovat lähellä, mikä on meistä mahtavaa.

Tervetuloa Valkeakoskelle!

Kotiseutupäivät Valkeakoskella 15.-17.8.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät ovat maamme suurin kotiseututapahtuma. Päiville osallistuu satoja kotiseututoiminnalle omistautuneita henkilöitä eri puolilta Suomea, ja yleisötilaisuuksissa käy tuhansia lähialueen asukkaita. Kotiseutupäivien tavoitteena on vahvistaa paikallisten myönteistä identiteettiä ja paikallistunnetta sekä tehdä paikkakuntaa valtakunnallisesti tunnetuksi. Kolmen päivän aikana järjestetään monipuolista ohjelmaa ympäri Valkeakoskea ja Sääksmäkeä. Tapahtuman järjestävät Valkeakosken kaupunki ja Suomen Kotiseutuliitto yhteistyössä paikallisten kotiseutuyhdistysten, yhteisöjen ja yritysten kanssa.

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Liiton jäsenistöön kuuluu noin 720 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, yli sata kuntaa ja lähes kaikki maakuntien liitot. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.

Lisätietoja: